Muszaka – Rakott padlizsán

Muszaka – Rakott padlizsán

Imádom a muszakát Görögországban amikor nyaraltunk mindig ettem. Sajnos az elmúlt két évben sajnos nem tudtam kint  enni, de mindig mondtam, hogy amikor haza jövünk csinálok itthon. Ez elmaradt. Most ősszel megláttam a Sparban az akciós padlizsánokat és akkor eszembe jutott a muszaka. Kicsit pepecselős étel, de nagyon nagyon finom.

 

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb padlizsán
  • 3-4 db krumpli
  • + olívaolaj a sütéshez

Ragú:

  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 500g darált hús (csirkemellet használtam)
  • 360 g sűrített paradicsom, majdnem mindig a Kecskemétit használom
  • 1 ek oregánó
  • 1 kk fahéj
  • bors

 

Besamel:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg rizsliszt
  • 5 dl tej
  • bors

 

  • tetejére sajt

 

Az alap előkészítése:
A krumplikat meghámozzuk és karikákra vágjuk, a padlizsánt is kb 1 cm vastag karikákra vágjuk. Grillsütőben elősütjük. (Ha nincsen grillsütőnk akkor egy serpenyőben mind a két oldalukat megsütjük)

 

A ragu elkészítése:

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk egy evőkanál olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott foghagymát. A húst hozzáadjuk és fehéredésig piritjuk, majd sóval és borssal ízesítjük, hozzáöntjük a paradicsomot és oregánóval, fahéjjal és babérlevéllel ízesítjük. 10 percig még főzzük, majd vegyük ki a babérleveleket.

 

Összeállítás:

A jénai aljába helyezzük a krumplikat, majd ráhelyezzük a padlizsán felét. Ráöntjük a ragut, majd a tetejét befedjük padlizsánnal.

 

Besamel elkészítése:

A vajat megolvasszuk, hozzákeverjük a lisztet, majd apránként hozzáadjuk a tejet.

 

A besamel mártást a muszaka tetejére kenjük, megszórjuk sajttal.  Alufóliával lefedjük.

 

180 fokos sütőben 45 percig sütjük levesszük róla a fóliát, majd további 15 percig sütjük ez idő alatt szép barnára sül a teteje.

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.